Jump to content

Balatonfüredi cukrászé lett idén az év fagylaltja

2022. 07. 14. 17:17

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász Szőke zserbó fantázianevű fagylaltja nyerte az Év fagylaltja vándorkupát és az aranyérmet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét kedden tartották Budapesten. A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mögött Ladányi László lett a második a szeghalmi Ladányi Cukrászdából való Lazy Berry fantázianevű fagylaltjával. Novák Ádám és Elek Rita tökmagos-málnás fagyija pedig a harmadik helyet érte el a szegedi Reök Kézműves Cukrászdából.

A mentes kategória győztese szilvás fekete tea fagylalt lett, Wilheim Dávid alkotása a balatonmáriafürdői Pingvin Fagylaltozó és Cukrászdából. Második helyen Böröczky-Asztalos Ágnes Tök jó elnevezésű fagylaltja végzett a balatonszemesi Margaréta Fagyizóból, harmadik helyezést ért el a csokoládés kókusz sorbet, Reif Ferenc cukrász alkotása a polgárdi Dock Cukrászdából.

A szakmai zsűri tagja volt Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gerő Eszter (Sütizz Cukrászda, Budapest), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, Ojo Ice, Budapest), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest).

A Magyar Cukrász Ipartestület által meghirdetett az Év fagylaltja versenyére nevezett fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. A minden mentes kategóriába hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal kerülhettek a versenyzők.

Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta: az elmúlt években egyre jobb minőségű fagylaltokkal neveznek a versenyzők. Mint mondta, idén is az egyensúlyt, a cukor, a zsiradékok és más összetevők harmonikus egyvelegét és a kreativitást keresték az összetételben és a díszítésben.

A alapanyaggyártók, forgalmazók versenyét a szilvás-ropogós mandula granolával (Rétfalvi Attila - Master Martini Kft.) nyerte, a mentes kategória győztese a ribizlis mákfagylalt lett (Cseri Róbert, KEN Carpathia Kft.).

A kézműves fagylaltok közül az összes döntőbe került alkotás megkapta a Régió kiváló fagylaltja címet is.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)