Jump to content

Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa, vagy ahogy ők hívják: yeerosa

2022. 11. 02. 11:23

A tradicionális görög fogásokon túl vegetáriánus ételeket is felszolgálnak

Amikor felmerült a Yeeros üzlet átvételi lehetősége, Jorgos azonnal látta benne a lehetőséget és már az elején egy kész koncepció volt a fejében.

„Egyre jobban éreztem, hogy ez az én utam, ezt akarom csinálni szívvel-lélekkel. Így hát GRK’S Greek Kitchen néven megnyitottunk. A hely felújítása során görög életérzést vittünk a helységbe, lett egy kis teraszunk is, és az emeleten kb. 25 fő kényelmesen elfér. Ételeink közül a legismertebb természetesen a Yeeros, ami görög fűszer pác kombinációjával készül. De kínálunk, többek között biftekit, sutzukakit, szuvlakit, és a vegán vendégeinkre is gondoltunk ezért csicseriborsós, és cukkini-répás fasírtunk is van. A görög pita Görögországból érkezik és lehet kérni teljes kiőrlésű kézzel készített görög pitában is a kiválasztott hús vagy vegán kombinációval. Új fejlesztésünk a garnélarák pitában, ami garidopita néven kapható saját szószmártással, és a tintahalas pita kalamari, ami tálban is kérhető, De nálunk kapható Magyarország legnagyobb görög pitája is, ami a „Brutalas” nevet kapta, mivel majdnem egy pizza méretű ételnek felel meg” – mondta Giovantsis Georgios.

A nagymama felügyeli a desszerteket

Természetesen van rakott padlizsános mousaka és a görög sült tésztaétel a pastitio is. A tradicionális desszertek, mint a ravani vagy a galaktobureko, Jorgos nagymamája által készülnek. Főszerepet kapnak a fűszerek is. Leghangsúlyosabban az oregánót használják az összes görög fűszer közül, de ennek is külön története van.

„A görög oregánó minőségét világszerte az egyik legjobbnak tartják. Évezredek óta használják kulináris fűszerként, de erős gyógynövényként is. Az oregánó volt az a növény, amely a legenda szerint: fényesíti a hegyek csúcsait. Az ókori görögök akkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a csodálatos gyógynövénynek, hogy beépítették a görög mitológiába is. Gyógyító tulajdonságait már az ókori görögök is ismerték. E, K, A, B3, B6 vitaminban gazdag és az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyógynövény. Arisztotelész idevágó mondata, hogy „a természet nem teremt hibásan és hiába” – idézte Jorgos a nagy elődöket.

Áremelkedés helyett optimizmus

Persze a kialakult gazdasági helyzet a GRK’S Greek Kitchen életét is megnehezíti, de annak ellenére fejlődésben gondolkoznak, hogy az alapanyag árak, és azok beszerzése egyre nehezebb.

„Stratégiánk mégsem arról szól, hogy bezárjunk vagy árat emeljünk, inkább folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Mi szeretnénk az utolsók lenni, akik árat emelnek. Hosszabb távra tervezünk, és reméljük hamarosan újabb egységeket is nyithatunk Budapesten. Emellett saját QR kód alapú kiszállítási rendszert is fejlesztünk” – tette hozzá az üzletvezető.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: freepik.hu)