Jump to content

Ínyenceknek - baconos, karamellás, sült hagymás sajttorta

2015. 11. 12. 09:02

Vannak emberek, akik szeretnek kísérletezni a konyhában. A szezon és fazon keveredését hazárdjátéknak is vehetjük, mert bár jól bevált, imádott alapokat házasítunk össze, semmi sem garantálja a jó végeredményt.

Mostani csemegénk az édes és a sós egyvelege. A kóstolásában részt vevő tesztalanyok köszönik szépen, élnek, egészségesek és többségük finomnak ítélte a szalonnás - sült hagymás sajttortát. Egyedül az alkotó, vagyis én voltam cseppet szkeptikus az arányok miatt.

Mindenféle sajttorta kísérlethez ajánlom a New York Cheesecake-et, mint alapot. Erre lehet építkezni. Lehet ízesíteni a krémsajtos tésztát, a kekszes tésztát, a kettő közötti "területet", valamint készíthetünk zselés, karamellás, csokis vagy bármilyen díszítő, ízesítő réteget a tetejére. A forma lehet kicsi, mint egy muffin vagy minyon, használhatunk normális tortaformát, vagy kitölthetjük a legnagyobb tepsit ami a konyhában fellelhető. A lényeg, hogy szerethető legyen a végeredmény!

Az általam alkotott disznólkodás nyilván nyomába sem érhet a nemrég bemutatott Budapest Cheesecake-nek. Végül is, nem vagyok se cukrász, se szakács. A címben szereplő név pedig inkább a hízásra ösztönző összetevőkre utal, semmiképp sem a formára.

A kekszes alapot kevertem egy kis őrölt dióval meg gyömbérrel. A krémsajt tésztából két réteget készítettem, egy mogyorókrémeset és egy "normál" vaníliásat. A kettő közé pirított hagymát szórtam! Óvatosabbak ezt a részt kihagyhatják, vagy helyettesíthetik édesebb dolgokkal, pl. hagymalekvárral. A tetejére pedig - miután a sajttorta megsült - ropogós, barna cukorral sült bacon szeleteket helyeztem és alaposan megöntöztem tejszínes karamellával.