Jump to content

Variációk palancsintára

2015. 11. 17. 10:00

A palacsinta sütésről mindenki azt mondja, hogy pofon egyszerű dolog. És tényleg az, viszont szerintem, mint a cukrászatban általában, a palacsintánál sem árt betartani a pontos arányokat. Persze találomra is össze lehet dobni a nagyjából jó palacsinta tésztát, de ha megvannak valaminek a tökéletes arányai, akkor miért csinálnánk, csak nagyjából úgy? Ha valami valahogy jó, akkor kicsit több, vagy kicsit kevesebb liszttel/tejjel/vízzel nem lesz ugyanolyan jó.

Gyerekkoromban sokszor próbáltam találomra palacsinta tésztát keverni, és nagyjából mindig jó lett, de hol iylen, hol olyan. Az az érdekes, hogy most felnőtt fejjel, hátam mögött rengeteg tapasztalattal én bizony, bevallom, kimérem a palacsinta tészta hozzávalóit, mert szerintem így lesz tökéletes.

Az amerikai palacsinta a hagyományossal szemben tartalmaz egy kis sütőport és sűrűbb a tésztája, így vastagabbra lehet sütni. Az amerikaiak általában juharsziruppal meglocsolva tálalják és képesek hozzá sült bacont enni, az nekem elég meredek párosítás, így mogyorókrémmel és nutellával töltöttem meg a palacsinta tornyot, a tetejét pirított (pekán)dióval szórtam meg, Szerintem isteni lett! Brutál kalóriabomba, szóval azért csak óvatosan!

Íme a hozzávalók összehasonlító jelleggel, hogy szemléltessem a különséget. Egy adag 1-1 tojásból készül, innentől már csak fel kell szorozni, ha többet szeretnénk. Hagyományosból dupla mennyiséget érdemes alapból csinálni, amerikaiból nekünk négyünknek elég szokott lenni az egy tojásos adag.

Hagyományos Amerikai
liszt 125 g 100 g
cukor 25 g
tojás 1 db 1 db
tej 150 ml 125 ml
szóda 100 ml
sütőpor 1 tk.
1 csipet 1 csipet
zsiradék 1 ek. olaj 1 ek. olvaszott vaj

tálaláshoz: a hagyományoshoz ízlés szerint bármi, az amerikaihoz: Nutella, banán, juharszirup, dió (vagy még jobb ha van: pekándió) A hagyományos palacsinta tésztát az összekeverés után nem árt egy picit pihentetni. Forró enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, majd ízlés szerint megtöltjük.

Az amerikai palacsinta hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük és máris süthetjük is. Mini merőkanállal (A gyerekek játék konyhájából való) forró olajozott serpenyőben egyszerre hármat sütünk belőlük. Ha a tészta felülete elkezd hólyagosodni, akkor kell megfordítani. Az aranybarnára sütött palacsintákat vékonyan megkenjük a Nutellával, néhény banán szeletet ültetünk rájuk, majd így rétegezve tornyot építünk belőlük. A tetejére juharszirupot csurgatunk és megszórjuk a pirított magvakkal. Azonnal tálaljuk.