Jump to content

Törley, az érzékekre ható

2015. 12. 08. 19:00

Az ünnepek fényét és hangulatát finom italokkal is emelni lehet. A pezsgő a bornak olyan fajtája, amely a második érés során jön létre. Talán ezt sokan tudják, de most megismerhetsz néhány plusz információt is. Fedezd fel a pezsgő világát!


Franciaország Champagne tartományában jó ideje ismerték a szénsavas bort, az első pezsgőt azonban XVIII. század elején készítették el. A XIX. században már egész Európában hódított a szénszavas, kellemes ital. Törley József Franciaországban szerzett ismereteit igyekezett itthon is kamatoztatni. Szorgalom és kitartás kellett ahhoz, hogy a champagne-i minőségű boroknál jobbat tudjon létrehozni, sikerült. Az Etyek környékén növő szőlő éppen alkalmas volt arra, hogy budafoki mészkőbe vájt pincékben tárolhassa, gyárát üzemeltetni kezdje. Nagyszerű szakember és üzletember volt Törley József, aki a pezsgőkészítésbe számos újítást bevitt. Pezsgőbe vetett hite szerint „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.” Így vált hazánk legnépszerűbb pezsgőjévé a Törley.

A korábbi századokban azonban nem volt akkora választék, mint most van. Könnyen el lehet tévedni az áruk és az azokon lévő címkék között. Mely dolgokra kell odafigyelni akkor, amikor minőségi pezsgővel akarjuk fogadni vendégeinket?

Megkülönböztetünk gyöngyözőbort, amely jóval kevesebb széndioxidot tartalmaz, mint a pezsgő. A pezsgővel ellentétben a habzó- és gyöngyözőborba nem az erjedésből származó széndioxid van. A pezsgő készítésének is több formátuma van. Az egyik, a hagyományos, azaz a champagne metódus, vagyis méthode traditionelle, amelynek során az érlelés abban a palackban megy végbe, amelyet aztán a fogyasztó a kezébe vesz. Speciális élesztőket és tirázslikőrt kevernek, amelyet több hónapos erjedés követ. A pezsgő nem készült el, ugyanis többéves érlelés követi, amely után eltávolítják az elhalt élesztőt és csak ezután állítják be a cukortartalmát, végső lépésként pedig palackozzák. A Törley pezsgők közül ide tartozik a Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut es a Francois pezsgők is.

A hagyományos és a tartályos pezsgőkészítési módszer átmeneti változata a méthode transvasée. Az úgynevezett Magnum palackokban érlelt pezsgőt hűthető és nyomásbiztos tartályba töltik, beállítják a kívánt cukortartalmat és a seprőt eltávolítják. Az érés után abba a palackba töltik a pezsgőt, amely a vevőhöz is eljut. A Törley Casino Sec, a Törley Orfeum Rose Sec, a Törley Reserve Demi Sec, a Törley Tokaji Doux és a Hungaria pezsgők készülnek ezzel a módszerrel.

A méthode charmat az a folyamat, amelyet a legtöbbször alkalmaznak. Ebben az esetben az alapbort, a tirázslikőrt és az élesztőt fémtartályban erjesztik, aztán több hónapig érlelik. Megfelelő mennyiségű cukorral keverik, majd leszűrik a seprőt, így kerül palackokba. Azért is ez a legnépszerűbb érlelési módszer, mert jóval gyorsabban megy végbe, de a rövidebb érés gyümölcsös ízt, frissességet ad a pezsgőnek. A Törley Charmant Doux, Gála, Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna pedig mustból erjed ezzel az eljárással.

A pezsgő igazi származása kérdéses, de az bizonyos, hogy több ország a sajátjának tekinti. A neves nemzetközi versenyeken a magyar pezsgők jól szerepelnek. Szeretjük megadni a pezsgőzés módját, keskeny, hosszúkás, a pereménél szűkülő kecses pohárból fogyasztjuk. Az ételeket is megbolondíthatjuk pezsgővel, és más szeszes italokhoz is jól jön a minőségi pezsgő. Ha igazán meg akarjuk érezni a pezsgő valódi ízét, akkor 6-8 °C-ra érdemes lehűteni, vagyis hűtőbe kell csak tenni. Egy pezsgő minél sárgább színű, valószínűleg annál tovább érlelt, de ha már barnás árnyalatú, az az öregedés jele. A hosszabb ideig érlelt pezsgők buborékjai szinte olyanok, mintha hab lenne a szánkban, ízük és illatuk a gyümölcstől kezdve a kenyérhez és kekszhez hasonlatos is lehet. Olyan sokféle, mint amilyen sokféle pezsgő létezik.
Ha ehhez a finom nedűhöz hozzá akarsz férni, tartasd a palackot 45 fokos szögben, vedd le a fóliát, és a hüvelykujjadat helyezd a dugóra, eközben lazítsd ki a dugót. Ahogy érzed a nyomást az ujjad alatt, tartsd rá a dugót, a palackot kissé forgasd el és óvatosan, jellegzetes pezsgőszisszenés mellett bontsd ki. Egészségünkre!

(Forrás: flickr.com)