Az orosz cár ízlelgette a francia pezsgőt, amely annyira tetszett neki, hogy kedvencévé is vált. Egyértelmű volt, hogy több francia pincészet igyekezett a cár kedvébe járni. Az volt a céljuk, hogy a cár egyetlen beszállító csakis az saját pezsgőháza legyen. Egy pohárnoknak az volt a dolga, hogy minden évben tegyen látogatást Franciaországba, ahol ki tudja választani a legízletesebb bort, amelyből majd a pezsgőt fogják készíteni. Ez időközben elsajátította a pezsgőkészítés fogásait, és maga is megpróbálkozott saját pezsgővel előrukkolni. Nem tudni név szerint, hogy ki volt ez a pohárnok, azonban titkát nem vitte a sírba, így egy vegyész és egy tehetős férfi tovább kísérleteztek a pezsgőkészítéssel. A hagyományos champagne-i eljárástól más folyamatot alkalmaztak, Rosztovban üzemeltették gyárukat.
Az orosz pezsgőgyártás a XIX. században virágzott igazán, akkor minősítették a világ legjobbjának a Novi Szvet-et. Ahogy megdöntötték a cári hatalmat, úgy lett semmivé az orosz pezsgőgyártás. Magyarország azonban az 1970-es években nagy érdeklődéssel volt az orosz pezsgőkészítés iránt. Annyira, hogy magyarországi üzemet szemeltek ki a kísérleti orosz pezsgőkészítésre, ez volt a Trojka. 1989 óta pedig a magyar cég elkezdte gyártani a szovjet technológiájú Szovjetszkoje Igrisztoje nevű pezsgőt. Az üzem már nem működik a gazdasági változások miatt, de a Szovjetszkoje Igrisztoje márkanév még él, és az Izsáki Hungasekt Zrt. tulajdonában van.
(Forrás: boraszportal.hu)