Jump to content

Így készíts házi tejfölt és túrót

2016. 02. 10. 12:10

Bár a tejföl és a túró a boltban sem olyan drága, még olcsóbban megúszhatjuk, ha mi magunk készítjük el. Nem is kell hozzá más, mint három liter - lehetőleg házi, de minimum 3,5 százalékos zsírtartalmú - tej.


A tejet töltsük egy szélesszájú, tiszta edénybe, és takarjuk le fedővel. Körülbelül 2-3 napot kell várni, amíg megalszik a tej. Mikor ez megvan, le is lehet kanalazni a tetejéről a tejfölt.

A házi túróhoz ezután állítsuk az aludttejes lábast egy nagyobb edénybe, amelybe előzőleg vizet öntöttünk, és nagyon óvatosan, kis lángon kezdjük el melegíteni, amíg a savó el nem válik a túrótól. Ekkor terítsünk egy ritka szövésű szövetet a tésztaszűrőre, és hagyjuk lecsepegni.

A tejsavó a tejtermékek gyártása során visszamaradó, ugyanakkor kiválóan hasznosítható anyag. Többek között jó emésztési problémákra, bőrpanaszokra, illetve méregtelenítés idején is hatásos, így ezt akár meg is lehet a végén inni.

A tej minőségétől függően 3 liter tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl lesz.