A tejet töltsük egy szélesszájú, tiszta edénybe, és takarjuk le fedővel. Körülbelül 2-3 napot kell várni, amíg megalszik a tej. Mikor ez megvan, le is lehet kanalazni a tetejéről a tejfölt.
A házi túróhoz ezután állítsuk az aludttejes lábast egy nagyobb edénybe, amelybe előzőleg vizet öntöttünk, és nagyon óvatosan, kis lángon kezdjük el melegíteni, amíg a savó el nem válik a túrótól. Ekkor terítsünk egy ritka szövésű szövetet a tésztaszűrőre, és hagyjuk lecsepegni.
A tejsavó a tejtermékek gyártása során visszamaradó, ugyanakkor kiválóan hasznosítható anyag. Többek között jó emésztési problémákra, bőrpanaszokra, illetve méregtelenítés idején is hatásos, így ezt akár meg is lehet a végén inni.
A tej minőségétől függően 3 liter tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl lesz.