Nuoro egy Cegléd méretű város Szardínia szigetén. Itt él a 62 éves Paola Abraini, aki minden reggel 7 órakor kel, hogy aztán nekiálljon a su filindeu elkészítésének – ami a legritkább tészta a világon. Rajta kívül még két nő tudja, miként is készül ez az étel, Paola Abraini szintén a városban élő unokahúga és sógornője.
Arra ma már senki sem emlékszik, hogyan és miért kezdtek a su filindeu készítésébe, de a recept három évszázada öröklődik az Abraini család nőtagjai között.
Na, nem mintha a nagy cégek ne próbálták volna megszerezni a titkot. Tavaly például a Barilla mérnökei látogatták meg a családot, arra voltak kíváncsiak, vajon lehet-e gépesíteni a gyártási folyamatot. Nem jártak sikerrel.
Idén tavasszal a Slow Food International elnöke, Carlo Petrini járt Szardínián, nyáron pedig maga Jamie Oliver szerette volna eltanulni a technológiát. Kétórányi próbálkozás után csak annyit mondott: „húsz éve készítek tésztát, de még csak hasonlót sem láttam soha”.
Paola Abraini erre csak annyit mondott a BBC őt meglátogató riporterének, hogy bár sokan állítják azt, hogy nem akarja elárulni a titkot, ő szívesen megmutatja a készítés fortélyait, de a titok valójában a kezében van.
Nem nagyon állnánk neki most elmagyarázni a su filindeu készítésének módját, a lényeg, hogy a búzából készült lisztet 256 tökéletesen egyforma szállá kell gyúrni (természetesen kézzel), majd a tűvékonyságú szálakat átlósan át kell fűzni egy kör alakú kereten, míg végül egy háromrétegű tésztát kapunk.
Mindegy is, a készítés tehát rendkívül bonyolult és időigényes. Akik szeretnék megkóstolni, azok kevés lehetőségének az egyik, ha (miként az elmúlt 200 évben oly sokan) elzarándokolnak a Nuorótól 33 km-re lévő Lulába, a kétévente októberben megrendezésre kerülő Szent Ferenc ünnepre.
Paola Abraini napi ötórányi munkával egy hónap alatt tud 50 kiló tésztát elkészíteni, és bár a hozzávalók csak a liszt, a víz és a só, mivel minden kézzel készül, ezzel nem vagyunk beljebb.
A rossz hír az, hogy kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a su filindeu titka fennmaradjon. Paola Abraini két lánya közül csak az egyik ismeri az alaptechnikát, de sem a készítéséhez szükséges szenvedély, sem a türelem nincs meg benne. Ráadásul a két lány egyikének sincsen lánygyermeke.
A másik két, a poszt elején említett nő egyaránt az ötvenes éveiben jár, és egyelőre nem sikerült megtalálniuk, kinek adhatnák át a titkot. Így aztán nemcsoda, hogy a világ kulináris hagyományait számba venni és megőrizni kívánó, feljebb már említett Slow Food International vezető koordinátora is aggódik.
„A projekt 3844 tétele közül egyetlen egy sincs, amit olyan kevesen készítenének, mint a su filindeu-t, ami így a világ legritkább és legveszélyeztetettebb tésztafajtája. Megőrzése nem csak kulináris, hanem kulturális önazonosság kérdése is” – mondta Raffaella Ponzio.
Ezzel Paola Abraini is tisztában van, így korábban elképzelhetetlen dologra szánta el magát: elhatározta, hogy pár helyi lányt megtanít a tészta elkészítésére. De nem járt sikerrel.
„Az volt a baj, hogy amint meglátták, hogyan készül, azt mondták, ez túl nehéz munka, és legközelebb már nem jöttek” – mesélte a nő, aki ezzel együtt sem adja fel. Az elmúlt években például az egyik vezető olasz gasztromagazin, a Gambero Rosso többször is meghívta Rómába, ahol filmre vették, amint elkészíti a tésztát. Emellett azt is bevállalta, hogy három helyi étteremnek is elkezd beszállítani, így már nem csak a lulai fesztivál zarándokai kóstolhatják meg.