Jump to content

Békés megyében készítik a milliárdosok luxuscsemegéjét

2017. 01. 06. 12:29

Békéscsaba közelében állítják elő a milliárdosok körében óriási népszerűségnek örvendő különleges kaviárt. A luxuscsemegét a legnevesebb francia és orosz éttermek is a magyar cégtől vásárolják.

A legkedveltebb francia, amerikai és orosz vendéglők étlapján található a Viharsarok egyik eldugott kisvárosa határában készülő különlegesség. Vésztőn készítik ugyanis az orosz gasztrokuriózumként híressé vált tokhalkaviárt.

A korábban marhatelepként működő telepen olyan kaviárgyár működik, amilyenből Európában is csak nagyon kevés. A vésztői kaviármester, Bessenyei László szerint kaviárjukat valóban tokhalból állítják elő, az ikrák fogyasztása pedig a gasztroluxus legmagasabb szintje.

A három legínyencebb kaviárfajtát az ikrákat lerakó halak orosz nevéről keresztelték el. Így a viza ikráit beluga kaviárnak, a vágótokét oszetrátnak, míg a sőregtokból nyert kaviárt szevrugátnak nevezik. Ha lehet rangsorolni a kaviárokat, akkor a csúcson a beluga kaviár áll, melynek kilónkénti ára 500 euróról indul, és az egységességtől, a színtől, a ragadósságtól, a tisztaságtól és a szemcsemérettől függően 10-12 ezer euróig emelkedhet.

A Békés megyei kaviárgyárban a vágótokból és lénai tokból kinyert kaviárok közvetlenül a belugát követően helyezkednek el. Kilónkénti értékük szintén eléri a 10 ezer eurós (cca. 3 millió forintos) határt, de 30 millióért is kapni kaviárt.

A vésztői telepet 2002-ben alakították, a kaviárfeldolgozó pedig 2007–2008-ra készült el, közben pedig a tokhalak is ivaréretté váltak. Magyarországon ez a telep az egyetlen, ahol szaporítás, nevelés és feldolgozás egyaránt folyik. Egy tok testsúlyának 8-15 százalékát teszi ki az ikra. Az üzem naponta nagyjából 30-50 kilogramm mennyiségű kaviárt állít elő.

A tokhal húsát is felhasználják és értékesítik. Frissen és füstölve kínálják, melyből nagyszerű ételek készíthetők.

(Forrás: gasztrokalandok.hu)