Jump to content

Honnan ered a megunhatatlan pizza?

2020. 08. 18. 09:00

Ha éhesen áll neki elolvasni a cikket, garantált hogy végül tárcsázni fogja kedvenc pizzériáját és rendelni fog. Szóltunk..

A pizza történelmi átalakulásának kezdete az időszámítás előtt kb. 500-ra tehető, amikor a Közel-Kelet és a Földközi-tenger térségében lakók kicsit variáltak addigi étkezési szokásikon.

A pizza őse nem hasonlított mostani önmagára. A magvakból készült etióp kenyérre hasonlító ételt sajttal, datolyával, olajjal, és fűszerekkel ízesítették és sütés nélkül fogyasztották.

Az 1500-as években is történelmi fordulat következett be pizza fronton, ami z elszegényedett görög telepesekhez köthető, akik különféle feltétekkel fogyasztották az etiópkenyeret. A feltét paradicsom, sajt, olaj, fokhagyma, és szardella volt, és a pizzakezdemény ez esetben sem volt megsütve.

A jelenlegi formában ismert pizza az 1700-as évek végén került kibocsátásra. Igazi egzotikumnak számított, hogy magát a pizza tésztát és a feltéteket egybesütik.

Az első pizzéria, az Antica Pizzeria Port’Alba, Olaszországban nyílt az 1830-as években, és még a mai napig működik. Innen származik az eredeti pizza receptje is. Melyek számítanak igazi pizzának? Hát ezek: A „Marinara”(marinaraval -paradicsom, hagyma, és fűszerek felhasználásával készült pizza szósz- megkent pizzára paradicsom karikák kerülnek, majd fokhagyma, oliva olaj, végül oregano), a „Margherita” (mozzarella, paradicsom karika, bazsalikom), ami egyébként Olaszország akkori királynőjéről kapta a nevét. A történet szerint amikor Margherita Királynő Nápolyba látogatott 1889-ben, megkóstolta azt a bizonyos pizzát, és nagyon ízlett neki. Az iránta érzett tiszteletből attól kezdve Margherita lett a pizza neve, és hihetetlen népszerűségnek örvendett.

Amerikában 1905-ben nyílt az első pizzéria, ami Lombardi’s néven futott, Manhattanben. 1950-re étteremláncok tucatja nyílt, melyek pizzát árultak.

1957-re feltalálták a fagyasztott pizzát, 1960-ban pedig a házhozszállításos pizza dobozokat. Onnantól kezdve nem volt megállás. Ez tehát a pizza történelme egészen napjainkig.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)