Számos tanulmány vizsgálta már a különböző rákos megbetegedések és a maté tea közötti kapcsolatot, de egészen a mai napig nem találtak összefüggést.
A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény (ilex paraguariensis), aminek a leveleiből és gallyaiból gyógyteát készítenek. A leveleket előbb tűzön kiszárítják, majd forró vízbe mártják, hogy elkészítsék az italt.
Korábban számos, az egészségre gyakorolt hatásairól, főleg az immunrendszer erősítéséről volt ismeretes, most számos tanulmány azonban azt állítja, hogy a nedű túlzott fogyasztása esetén növelheti a rák kockázatát.
A Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a tea növelheti a tüdőrák és az emésztőrendszeri rákok, például a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a bélrák, a hasnyálmirigyrák és a májrák kialakulásának kockázatát.
„A megnövekedett kockázatnak két oka van. Az egyik hogy a matét nagyon forrón fogyasztják, a másik pedig, hogy a tea egy policiklikus aromás szénhidrogén (PAH) nevű rákkeltő anyagot tartalmaz” – nyilatkozott az egyik szakértő.