Cassis saláta articsókával, cukkinivel, aszalt datolyával
Ez a frissítő, nyári saláta a kedvenc tengerparti bárom, a Cassis specialitása. Ez a mesébe illő étterem Ajami Beachen, Tel Aviv deli részén várja a vendégeket – ritkán járok flancos helyekre, de itt mindig elcsábulok egy kis kényeztetésre. Egy pohár hűvös fehérbor társaságában elnyammogni ezen a salin, figyelve a hófehér napernyők alatt sütkérező turistákat, hidzsábot viselő arab lányokat, és szőke fürtös szörfösöket kész világutazás egyhelyben ülve. Akárhol legyek is a világban, ha elkészítem ezt a könnyű ebédet, máris Jaffa tengerpartján érezhetem magam.
Hozzávalók:
- Személyenként egy marék bébispenót
- Személyenként fél cukkini krumplihámozóval vékony, hosszanti szeletekre vágva
- Személyenként egy marék salátalevél (madársaláta, fejessaláta, rómaisaláta, vagy akár ezek keveréke)
- Személyenként egy marék koktélparadicsom, félbevagdosva
- Személyenként 2-3 fej konzerv, vagy befőttes articsóka, hosszába elfelezve
- Személyenként 3-4 szem aszalt datolya, kimagozva, apróra vagdosva
- A salátaöntethez: 1 rész olívaolaj, fél rész citromlé, negyed rész fehérbor vagy almaecet, negyed rész mustár, 1 teáskanál juhar, vagy agavészirup, só, bors, és 1 gerezd préselt fokhagyma, befőttesüvegben összerázva
A zöldségek felvagdosása után igazából nincs más feladat, mint csinosan elrendezgetni őket egy-egy tálacskában, és gálánsan meglocsolni a citromos vinegrettel.