Jump to content

Kis desszert - csokis-meggyes gyümölcsrizs

2015. 08. 25. 20:06

Tökéletes nyári desszert a gyümölcsrizs: jól behűtve jólesik elkanalazni uzsonnára vagy elnassolni főétkezés után. Most kicsit csavartunk a klasszikus változaton: ezúttal csoki került a gyümölcsrizshez.

Mi étcsokoládét használtunk, de édesszájúak tejcsokival vagy akár fehér csokival is kipróbálhatják. A csokis gyümölcsrizs tetejére meggyet halmoztunk, de akár málnával is érdemes kipróbálni!

A bolti dobozos gyümölcsrizsek helyett jó alternatíva a házi verzió, a hat adag kevesebb pénzből kijön, és nem kell telerani aromákkal és adalékokkal, hogy finom legyen.

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 200 g risotto rizs (arborio)
  • kb. 8 dl tej fahéj ízlés szerint
  • kb. 6 ek. nádcukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 3 dl hideg habtejszín
  • kb. 300 g magozott meggy vagy málna (lecsepegtetett kiolvasztott mirelit, vagy konzerv is jó)

1. A rizst, a tejet és a fahéjat egy lábasba kimérjük, és alacsony tűzön, gyakran megkeverve addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul, be nem szívja az összes tejet, és sűrűvé nem válik.

2. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a nádcukrot és az apróra vágott étcsokoládét. Hagyjuk kihűlni, közben néha átkeverjük.

3. A jól behűtött tejszínt habbá verjük, és két részletben a csokis rizshez forgatjuk.

4. A csokis rizst poharakba kanalazzuk, majd a kiolvasztott mirelit gyümölcsöt a tetejére halmozzuk. A meggyet 2-3 ek. nádcukorral pár perc alatt át is forralhatjuk, míg egy kevés levet ereszt, így szaftosabb lesz a csokis gyümölcsrizs.