Jump to content

Partykaják - mini görögdinnye

2015. 08. 31. 11:00

Ebben a cikkünkben szuper partykajákat mutattunk be - olyanokat, amik nem hiányozhatnak egy nyári buliról. A mini görögdinnye tökéletes partyindító. Vigyázzatok, ha túl sokat esztek belőle, simán be lehet tőle nyomni!

Manapság, amikor a görögdinnye világpiaci ára kezd az egekbe szökni, érdemes végiggondolni, hogy mivel is lehetne hamisítani. Ráadásul egy menőbb kerti parti is rögtön jól indul majd, ha körbekínáljuk a vendégeknek ezeket a miniatűr, alkoholos-édes-savanykás zselével töltött hideg finomságokat.

Hozzávalók 40 kis gerezdhez:

  • 5 db szép zöld lime
  • 5-6 szem közepes méretű eper
  • 5 púpozott teáskanál zselatin por
  • Annyi víz és/vagy vodka, hogy 4 dl legyen a végén a folyadékból
  • 1-2 evőkanál cukor ízlés szerint

A limeokat alaposan megmossuk és hosszában félbe vágjuk. A héj és a hús közötti fehér rész mentén egy éles késsel óvatosan körbevágjuk a húst (ahogy a grapefruitot is szoktuk).
Egy kanállal kikaparjuk a húst, amit a lével együtt összegyűjtünk egy tálba. A lime héjában lévő vastag hártyákat kitépkedjük, hogy lehetőleg minél tisztább legyen belül. Akár óvatosan ki is fordíthatjuk a héjat, úgy könnyebb a tisztítás, majd szépen vissza lehet fordítgatni őket.
Turmixgépbe öntjük a felfogott lime levet, hozzáadjuk a megmosott epreket és annyi vodkát és/vagy vizet, hogy a teljese összeturmixolt mennyiség kb. 4 dl legyen. Az egészet simára turmixoljuk. Tipp: a lime-eper-alkohol-víz arányokat szabadon módosíthatjuk aszerint, hogy mennyire akarunk savanykás, gyümölcsös vagy alkoholos végeredményt. Bármi lesz is az arány, elszúrni nem nagyon lehet! Ha gyerekek is lesznek a buliban, az alkoholt természetesen hagyjuk ki és rakjunk bele több epret és vizet.
A leturmixolt folyadékot egy finom szűrőn átszűrve egy gyorsforralóba öntjük, hozzáadunk ízlés szerint 1-2 evőkanál cukrot (vagy édesítőszert) és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Amikor langyos, habverővel folyamatosan kevergetve hozzákanalazzuk a zselatinport. Kevergetve egészen addig hevítjük, míg majdnem fel nem forr (a tökéletes hőmérséklet 85 fok, ha valakinek van maghőmérője!). Levesszük a tűzről és a kevergetés során létrejövő habot lekanalazzuk a tetejéről.
Egy tányérba szórunk annyi kristálycukrot, hogy a kitisztított limehéj-feleket bele tudjuk nyomni úgy, hogy teljesen vízszintesen álljanak. Ez azért lesz fontos, mert a héjakat most csurig meg kell töltenünk a zselatinos folyadékkal! Ha mindegyik limehéjat megtöltöttük, akkor óvatosan elcsoszogunk vele a hűtőig, ahol 2-3 óra alatt készre dermesztjük a zselét.
A megdermedt kis dinnyéket most egy nagyon éles késsel félbe, és aztán megint félbe vágjuk, így kis dinnyegerezd fazonokat kapunk. A gerezdek mindkét oldalát megnedvesítjük az ujjunkkal vagy akár bespriccelhetjük az egész csapatot egy vízpermetezővel is. A nedves felületű kis gerezdek mindkét oldalára ívesen 5-7 darab fekete szezámmagot rendezgetünk el, mintha egy valódi dinnye magjai lennének.