Jump to content

Így készíts krémest otthon

2015. 10. 10. 19:39

Vannak sütik, amelyeket igazán jól csak a nagyi tudott elkészíteni. Ilyen volt a krémes is, emléke még ma is elevenen él az emlékezetünkben. Most el is hoztuk a házi krémes receptjét, remélve, hogy ha nem is pont ugyanolyan, de nagyon hasonló lesz az élmény.

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 4 tojás
  • 2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
  • 18 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt + a deszka lisztezéséhez
  • porcukor a meghintéséhez

A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot nyújtunk belőle, kissé nagyobbat annál a formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a vajas tészta összeugrik sütés közben.

A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig egy fűrészfogú késsel 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek lesznek majd a tetején.

A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük.
A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.

A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítés: 40 perc
Pihentetés: 20 perc
Sütés: 15 perc