Hozzávalók:
- 500 g túró
- 3 tojás
- 3 ek. porcukor
- 2 dl tejföl
- egy csipet só
- egy kezeletlen citrom héja
- egy rúd vanília
- 300 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- étolaj a sütéshez
1. A liszt és a sütőpor kivételével botmixerrel összedolgozzuk az összes hozzávalót: a túrót, a három egész tojást, a porcukrot, a tejfölt, a sót, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait.
2. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet. A masszát fél órán keresztül konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk a konyhapulton.
3. A masszából vizes teáskanál segítségével gombócokat szaggatunk forró étolajba. Bőven elég egy púpos teáskanálnyi mennyiség, mert sülés közben szépen meg fognak dagadni a gombócok a tésztában lévő sütőportól. A felfúvódott gombócok maguktól is meg tudnak fordulni a forró olajban, de figyeljünk arra, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. Ne hagyjuk viszont, hogy az olaj túl forróra hevüljön, mert akkor hirtelen sülnek meg kívül a gombócok, a belsejük viszont nyers marad.
4. Papírtörlőre szedjük ki a kisült túrófánkokat, és leitatjuk a felesleges olajat.
5. Porcukorral szórva, baracklekvárral tálaljuk.
Ez az adag négy főnek elég egy tartalmas leves utáni főételként.