- 15 dkg egész dió
- 10 dkg finomliszt
- 15 dkg Graham liszt, vagy olyan teljes kiőrlésű liszt, amely süteményhez való
- másfél teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- negyed teáskanál só
- 2,5 dl tej (2,8%-os)
- 0,5 dl extra szűz olíva olaj
- 4 teáskanál nagyon finomra vágott friss rozmaring
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 0,5 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 db nagyobb tojás (szobahőmérsékletű legyen)
- 2,5 dl vaníliás joghurt
- 1 tojásfehérje (szobahőmérsékletű legyen)
- 15 dkg nádcukor
- 15 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, szeder, málna), friss, vagy fagyasztott
Elkészítés:
A sütő közepében helyezz el egy rácsot, melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy közepes méretű kuglófsütőt fújj be olaj sprayjel. Egy serpenyőben pirítsd meg a diót.
A diót, finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót tedd egy konyhai robotgépbe vagy mixerbe, addig őröld, amíg por állagú keveréket nem kapsz.
Egy nagy pohárban keverd össze a tejet, olajat, rozmaringot, vaníliát, és a citromlevet. Egy nagyobb keverőtálba tedd bele a tojásfehérjét, tojást, és a cukrot. Kézi mixerrel kb 5 percig keverd. Egy spatula segítségével óvatosan keverd bele a száraz hozzávalók keverékét a tojásos mixbe, majd mehet bele a tej + olaj+ rozmaring... keverék. Ha simára keverted, mehet bele a kuglófsütőbe.
A keveréknek sűrűnek és egyenletesnek kell lennie. Tedd a sütőbe, és kb 35-40 percig süsd, amíg a teteje kiemelkedik a kuglófsütőből. Időnként szúrj bele a tésztába egy villát, ha a villán már nincsenek ragacsos tésztamaradékok, a süti elkészült.
Tedd ki hűlni, 5 perc múlva kicsit mozgasd meg a kuglófsütőt, majd óvatosan fordítsd ki a sütit egy tálra. Tálalásnál a sütiszelet mellé tegyél egy kanál vaníliás joghurtot, és a friss/felolvasztott gyümölcsökből néhány szemet.
Adagonként 230 kalóriát, 8 g zsírt, 29 g szénhidrátot, és 4 g fehérjét tartalmaz.