Finom és tápláló, két-három darab belőle egy egész délelőttre feltölt energiával. Emellett egészséges és még elkészíteni is pofon egyszerű. Én a hétvégén dobtam össze két tepsivel, bedobozoltam, és nyugodt szívvel vágtam neki egy újabb mozgalmasnak ígérkező hétkezdetnek.
Hozzávalók 10 közepes darabhoz:
8 dkg darált zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) liszt
1 csipet só
8 dkg vaj
2 ek méz
5 szem aszalt füge
5 dkg (lehetőleg sötét színű- malátás) barna cukor
1 mk szódabikarbóna
1 db (bio) narancshéja és a felének a leve
Elkészítés:
Első lépésként rakjuk egy teflonlábasba a narancslevet, a vajat, a cukrot és a mézet. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, amint felforrt, húzzuk le a tűzről és hűtsük ki langyosra.
Ez alatt, egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót a darált zabbal. Forgassuk bele az apró kockára vágott aszalt fügét és öntsük hozzá a langyosra hűlt mézes keveréket. Egy spatula segítségével keverjük alaposan össze és rakjuk a hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Amint letelt a pihentetési idő, vegyük ki a masszát a hűtőből és nedves kézzel formázzunk gombócokat. Rakjuk a tepsire és nyomkodjuk őket korongokká.
10-12 perc alatt süssük készre, és a sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban 1-2 hétig is eláll.