Jump to content

Ricottás zöldséges pite

2015. 11. 27. 17:15

Nem bolondultunk meg... Ezért a pitéért érdemes bekapcsolni a sütőt a legnagyobb hőségben is, ugyanis nagyon gyorsan össze lehet dobni és, mint mindig, ez is isteni finom! Telepakoltuk friss, szezonális zöldségekkel és az izgalom kevéért egy könnyedén fűszeres ricotta krémet is tettünk rá. Na ugye, hogy bekapcsoljátok a sütőt!

Recept

  • 25 dkg leveles tészta
  • 1 tojás
  • 25 dkg brokkoli
  • 4-5 apró sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 kisebb cukkini
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 25 dkg ricotta
  • 20 dkg mascarpone
  • 3-4 ek frissen reszelt parmezán
  • 1 citrom frissen reszelt héja
  • 2 ek finomra vágott metélőhagyma
  • 2 ek fimomra vágott petrezselyem
  • ½ tk só
  • ½ tk frissen őrölt bors

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és 2 db hosszú téglalapot vágunk belőle. Széleit 1,5 cm-es sávban villával benyomkodjuk, a maradék felületet sűrűn megszurkáljuk, hogy sütéskor ne emelkedjen fel. A széleit bekenjük a kissé felvert tojással.180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A brokkolit megmossuk, rózsáíra szedjük és falatnyi darabokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában negyedeljük. Sós, forrásban levő vízbe dobjuk az előkészített brokkolit, sárgarépát és zöldborsót és 2 percig főzzük, amíg élénk színűek lesznek, majd azonnal leszűrjük.

A ricottát és a mascarponét keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a zöldfűszereket és a citrom héját. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. A krémet kettéosztjuk és a kihűlt, elősütött tésztára kenjük. Teszünk rá néhány vékonyra szeletelt cukkinit, elrendezzük rajta az előfőzött zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és reszelünk rá egy kevés parmezánt. Visszatesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük.