Pulyka alkatrészek:
- 250 g pulyka felsőcomb filé
- 150 g pulykamell filé
A zöldfűszeres töltelékhez:
- 2 csokor petrezselyem
- 2 ág rozmaring
- 4 zsályalevél
- 4-5 ág kakukkfű
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kis fej édeskömény
- 0,5 tk szerecsendió
- 20 g parmezán
- 2 ek olívaolaj
- 150 g darált pulykacomb
- 1 egész tojás
- 2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekockasó, bors
A baconfonathoz: 300 g bacon szalonna és juharszirup a kenegetéshez
A pulykacombokat kiklopfoljuk, vagy húslapítóval kilapítjuk és félretesszük. A pulykamellből levágunk 2 csíkot, sózzuk, borsozzuk és betekerjük 2-2 szelet baconbe, majd ezt is félretesszük. Nekilátunk a tölteléknek. Ehhez pesto szerű zöldfűszeres alapot készítünk egy aprítóban: beledobjuk a zöldfűszereket, a hagymát, a fokhagymát, a kis kockákra vágott édesköményt, belereszeljük a parmezánt, a szerencsendiót, majd sózzuk-borsozzuk és felöntjük az olívaolajjal, legvégül pedig egy klasszikus pestónál jóval darabosabbra aprítjuk.
A masszát átkanalazzuk egy tálba, hozzádjuk a tojást, a darálthúst és a zsemlekockát. Összekeverjük és ezzel a töltelékünk el is készült.
Olívaolajjal vékonyan megkent dupla alufólián elkészítjük a bacon fonatot. Szétterítjük rajta a kiklopfolt pulykacombot, úgy, hogy a tetején a bacon fonat 3-4 cm vastagon fedetlen legyen. Ez azért fontos, hogy a baconfonat két vége a feltekerésnél pont összepasszoljon. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük a töltelékkel. Kb. középtájékon elhelyezzük a baconbe tekert pulykamell csíkokat és az egészet feltekerjük, majd gigantikus szaloncukrot formázunk belőle /lásd videó/. A fóliát megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt készre sütjük, ha lehet légkeveréssel.