Jump to content

Brutálisan finom karácsonyi pulykatekercs

2015. 12. 20. 09:32

Ez a baconfonatba tekert pulykarolád talán az egyik legjobb dolog, ami a pulykával történhet. A pulyka nem éppen arról híres, hogy igazán ízgazdag és szaftos hús lenne, de mi most megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Úgy érezzük, hogy sikerült, ugyanis egy nagyon ízes, zöldfűszeres töltelék került belülre, a bacon pedig több ponton is gondoskodik róla, hogy az ízek igazán ki legyenek maxolva. Ehhez már csak hab a tortán a klasszikus gombamártás. Fantasztikus karácsonyi pulykavacsora, ráadásul másnap egy szendvicsbe belepakolva is brutál finom.

Pulyka alkatrészek:

  • 250 g pulyka felsőcomb filé
  • 150 g pulykamell filé

A zöldfűszeres töltelékhez:

  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 ág rozmaring
  • 4 zsályalevél
  • 4-5 ág kakukkfű
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kis fej édeskömény
  • 0,5 tk szerecsendió
  • 20 g parmezán
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g darált pulykacomb
  • 1 egész tojás
  • 2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekockasó, bors

A baconfonathoz: 300 g bacon szalonna és juharszirup a kenegetéshez

A pulykacombokat kiklopfoljuk, vagy húslapítóval kilapítjuk és félretesszük. A pulykamellből levágunk 2 csíkot, sózzuk, borsozzuk és betekerjük 2-2 szelet baconbe, majd ezt is félretesszük. Nekilátunk a tölteléknek. Ehhez pesto szerű zöldfűszeres alapot készítünk egy aprítóban: beledobjuk a zöldfűszereket, a hagymát, a fokhagymát, a kis kockákra vágott édesköményt, belereszeljük a parmezánt, a szerencsendiót, majd sózzuk-borsozzuk és felöntjük az olívaolajjal, legvégül pedig egy klasszikus pestónál jóval darabosabbra aprítjuk.

A masszát átkanalazzuk egy tálba, hozzádjuk a tojást, a darálthúst és a zsemlekockát. Összekeverjük és ezzel a töltelékünk el is készült.
Olívaolajjal vékonyan megkent dupla alufólián elkészítjük a bacon fonatot. Szétterítjük rajta a kiklopfolt pulykacombot, úgy, hogy a tetején a bacon fonat 3-4 cm vastagon fedetlen legyen. Ez azért fontos, hogy a baconfonat két vége a feltekerésnél pont összepasszoljon. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük a töltelékkel. Kb. középtájékon elhelyezzük a baconbe tekert pulykamell csíkokat és az egészet feltekerjük, majd gigantikus szaloncukrot formázunk belőle /lásd videó/. A fóliát megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt készre sütjük, ha lehet légkeveréssel.