Jump to content

Karácsonyi banánkenyér

2015. 12. 22. 09:53

Őrülten finom édesség banánnal, csokoládéval és karácsonyi fűszerekkel. A bejgli és a zserbó mellett ilyet is süssetek idén!

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 3 érett, barnuló banán
  • 1 tábla csoki
  • 15 dkg sima liszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 csipet só1 csom. sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket. Gyorsan elkeverünk mindent, beledobjuk a 3 megpucolt puha banánt és addig csapatjuk, amíg a massza homogén lesz.

Alacsony fokozaton dolgozva hozzáadjuk a kétféle lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított diót is.

A masszát az előkészített formába öntjük és 30-35 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk, ha a tészta nem tapad, kivesszük és 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.