Jump to content

Mákimádók kedvence – Meggyes-mákos paleo kocka

2016. 02. 22. 09:07

Ez a sütemény egy pici véletlennek köszönhető. Fejből próbáltam felidézni egy receptet, ami – mint utólag kiderült – nem teljesen sikerült, ellenben a végeredményt kóstolva annyira nem bántam.

Az eset úgy történt, hogy már többször olvastam a mákos kocka receptjét, aztán egyik nap pont emlegettük is, úgyhogy elhatároztam: én aztán ezt most megcsinálom. Emlékeztem rá, hogy a szokásos bögrés receptről van szó, tehát végy egy bögre mákot, egy bögre zabot, egy bögre cukrot… Ó, hát én ezt ismerem, menni fog.

Aztán amikor kisült és láttam, hogy az állaga nem egészen az, amire számítottam, akkor jöttem rá, hogy a "végy egy bögre mákot" az egészen pontosan úgy hangzik: végy egy bögre darált mákot. Tehát, most szólok, hogy aki a piskótaszerű, magas, puha mákos kockára vágyik, ne ezt a receptet kövesse.

Ez a sütemény egy nedvesebb, töményebb, laposabb verzió, amolyan paleo sütemény állagú, kicsit sem piskótaszerű. És igen-igen tömény... De mákimádók biztosan nem fogják ezt bánni! :)

Hozzávalók:

  • 1 bögre mák (éppen csak megdarálva)
  • 1 bögre zabpehely (paleoban kompromisszumos)
  • 1 bögre kókusztej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 1/2 bögre eritrit
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • csipetnyi sütőpor
  • 1 bögre magozott meggy
  • 1 marék apróra törd dió

Elkészítés:

  1. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.
  2. A száraz hozzávalókat tedd aprítógépbe és keverj rajta egyet.
  3. Add hozzá szépen egymás után a nedves hozzávalókat is, és hagyd, hogy a gép jól összedolgozza.
  4. Sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsibe öntsd bele a tésztát, majd szórd meg a meggyel és a dióval.
  5. 30-35 perc alatt süsd meg. Akkor lesz jó, ha a tetejét már mindenhol meg tudod kopogtatni (mivel nem lesz belőle száraz, piskótaszerű süti, így a tűpróba ez esetben nem segít);
  6. Hagyd kihűlni, és csak azután szeleteld fel.