Hozzávalók:
• 6 tojás
• 6 evőkanál liszt
• 6 evőkanál kristálycukor
• lekvár
1. Előmelegítjük a sütőt közepes lángon.
2. A 6 tojást különválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel kemény habbá verjük (úgy, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat, akkor se essen ki belőle), és pár percre félretesszük.
3. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítjük (3-4 perc).
4. Ehhez (tojássárgája+cukor) apránként hozzáadjuk a 6 evőkanál lisztet, és óvatosan a habbá vert tojásfehérjét.
5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 15-20 perc alatt közepes lángon megsütjük.
6. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve ha tűpróbát végzünk és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütőből, csak nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta.
7. Kb. negyedóra elteltével kivehetjük a tésztát, és lehúzhatjuk a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítünk, akkor a sütőpapír lehúzása után egy nedves konyharuhára borítjuk a tésztát, megkenjük a lekvárral (vagy más krémmel), és a konyharuha segítségével felgörgetjük.
Klasszikus süti édesanyánktól - Piskótatekercs
Ha nem is lesz mindenkiből konyhatündér 15 éves korára, van pár dolog, amit szinte biztos, hogy anyukánk vagy nagymamánk mellett mindannyian elkészítettünk gyerekként. Három ilyen klasszikust hoztunk ma, mert vannak klasszikusok, amelyek soha nem mennek ki a divatból.