Jump to content

ZABálnivaló egészséges pogácsa

2016. 06. 27. 15:46

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy kizárólag salátán és sovány csirkehúson élünk. Ez a fajta diéta csak nagyon rövid ideig tartható, még a testépítők is csak időszakosan, a versenyek előtt alkalmazzák. Ha életmódot szeretnénk váltani, akkor javasoltabb, hogy ne mondjunk le a kedvenc ételeinkről, inkább készítsük el azokat egészségtudatos módon.

A pogácsa kiváló nassolnivaló, közkedvelt reggeli, napközbeni, vagy vendégfogadós kínálóétel. Ahelyett, hogy örökre lemondanánk róla, amiért nagyon egészségtelen - a finomlisztes változat egyébként tényleg az - , inkább készítsük el reform módon, például az alábbi recepttel, melynek további előnye, hogy gyorsan elkészül.

Hozzávalók:
600 g zabliszt, 30 dkg teavaj, 4 teáskanál tengeri só, vagy 5 teáskanál himalája só, 250 g tejföl, 250 g trappista sajt, 4 teáskanál szódabikarbóna.

Ezeket az összetevőket gyúrjuk össze, és hagyjuk picit pihenni. Akár a kenyérsütőgép kb. 45 perces pizza programjával is összekevertethetjük, akkor még több időnk marad. Majd nyújtsuk ki és szaggassuk pogácsaszaggatóval. Ne lepődjünk meg, hogy egy sötétebb, tömörebb, de jól dolgozható tésztát kapunk, amelynek az állaga más, mint a finomlisztes pogácsáké. Majd szórjunk tele reszelt sajttal a tetejét, és előmelegített sütőben süssük meg. Még finomabb lesz, ha a sajt megszilárdulása után megfordítjuk a pogácsákat, hogy a sajtos felükkel alulról is süljenek egy kicsit, így a sajt ropogós réteget képez a pogácsa tetején.

Jó étvágyat kívánunk!