Jump to content

Lecsó? Együk arabul!

2016. 08. 22. 08:42

Itt a lecsószezon, én is imádom: friss, zamatos, eszméletlen finom, egyszerűen: NYÁR. Már most rengetegen készítik ezt az ételt, hiszen igazi nyár végi finomság, de eltenni majd csak szeptember elején-közepén érdemes, addig mindenki élvezze a frissen készítettet.

Én is elcsábultam, de rendesen. Szerettem volna igazán másként is kóstolni, mint amit eddig megszoktam, pedig általában én is többfélét szoktam készíteni.

Rengeteg lecsó receptet ismerünk, és mindenki a sajátjára esküszik (joggal). Van aki tojással készíti és van, aki anélkül. Van, aki rizst is tesz bele, másnak ez az eretnekséggel ér fel. Vannak akik kolbásszal dúsítják, megint mások a virslire esküsznek. És ha még azt is hozzáteszem, hogy a világ sok részén  készítenek a mi lecsónkhoz hasonló ételt, tovább fokozható az izgalom és a változatosság. A franciák ratatouille-nak nevezik, az olaszok Peperonatanak,  törökök Menemennek, az arabok pedig Saksuka néven eszik ezt reggelente kétpofára.

Saksuka és hozzá házi naan

Hozzávalók:
5-7 szem napérlelte paradicsom
4 tojás (tanyasi)
1 szép nagy tv paprika
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál fűszerpaprika (bogyiszlai nagyon jó!)
1 kávéskanál szárított chili pehely
friss petrezselyem

2 evőkanál olivaolaj vagy repceolaj (én a repcét részesítem előnyben)

Elkészítése:
Ahogy írtam is az arabok ezt reggelire tolják, de tökéletes vacsorának is. Az elkészítése sem bonyolult, ellenben olyan illatokkal és ízekkel találkozhatunk, hogy másnap is azt akarjuk majd készíteni. Vigyázat, ez az étel függőséget okoz! :)

Tehát hevítsünk egy serpenyőt. Amíg az edény melegszik a hagymát apró kockákra vágjuk, a tv paprikát pedig felcsíkozzuk. A serpenyőbe löttyintsünk a kedvenc olajunkból, majd szórjuk bele a hagymát és a tv paprikát. Mehetnek hozzá a fűszerek is, azaz a római kömény, chili, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, cukor. Keverjük el, majd hagyjuk rotyogni addig, míg a tv paprika kissé megroppan. Most jöhet a darabolt paradicsom. Én az erkélyemről származó koktélparadicsomot használtam hozzá, de ilyenkor már bátran lehet venni a boltban is, mindegyik finom.

Ahogy a paradicsomok bekerültek a serpenyőbe sózzuk is meg az ételt. Kis keverés most sem árt. Nem kell több neki, mint maximum 6-8 perc rotyogás és jöhet is a korona az ételre, azaz a tojások. Vegyük vissza közepesre a hőt és üssük rá a 4 tojást a saksuka tetejére. Amikor mindet ráütöttük kapcsoljuk ki a főzőlapot, mert a tojás sárgájának nem szabad megkeményednie. Pár perc után -ha a tojások fehérje már megdermedt, a sárgájuk pedig éppen folyós- le is húzhatjuk a tűzről, mert elkészültünk. Szórjunk a finomságra kevés friss petrezselymet, ha akarjuk borsozzuk meg és együk amíg még meleg.

Én imádom ezt az ételt mártogatóssal enni, ehhez pedig a legjobb dolog a naan (nan-e taftun), azaz perzsa lepénykenyér. Ahogy az ember letör belőle egy darabot, beleszúrja a lágy tojássárgába, majd kanélként használva merít hozzá a saksukából....az valami mennyi tud lenni.