A hummusz egy rendkívül tápláló étel, magas a fehérje, a vas és a magnézium tartalma, a tahini pedig nélkülözhetetlen zsírsavakban gazdag. Az édesburgonya páratlan ízvilága és remekül variálható elkészítési módjai mellett, béta karotin és rost tartalma is jelentős.
Választhatunk hozzá bármilyen friss salátát, ízlés szerint, bár számomra a koktélparadicsom és a fekete olajbogyó elválaszthatatlanok a hummusztól. Friss, meleg és ropogós pitával, indiai chapatival vagy bármilyen más kenyérfélével tálalva, gyors és felejthetetlen vacsorát készíthetünk szeretteinknek.
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3ek tahini (szezámmag krém)
- 1tk római kömény
- 1tk őrölt koriander mag
- 1/4tk chili
- 2-3ek citromlé
- Só
Saláta:
- 1 csomag vegyes saláta levél
- Fél kaliforniai paprika
- 8-10db koktélparadicsom
- 8-10db fekete olajbogyó
- 1 szál újhagyma
Édesburgonya:
- 2db édesburgonya
- 0.5tk rozmaring
- 0.5tk olíva olaj
- Só
Elkészítés:
A meghámozott és kockákra vagy hasábokra vágott édesburgonyát egy tepsibe tesszük, sózzuk, megszórjuk a rozmaringgal, meglocsoljuk fél evőkanál olíva olajjal, az egészet összekeverjük, és 200 fokon megsütjük.
Közben elkészítjük a hummuszt, minden hozzávalót egy késes aprítógépbe helyezünk, és addig aprítjuk, amíg krémes állagúvá válik. Ha konzerves csicseriborsót használunk, ne öntsük ki a levét, mert azzal lehet hígítani a hummuszt, ha túl sűrű lenne, de vízet is használhatunk helyette.
A salátához a megmosott leveleket egy edénybe helyezzük, hozzáadjuk a kockáira vágott paprikát, a paradicsomot, az olajbogyót és a karikákra vágott újhagymát is, majd az egészet összekeverjük.
Bármilyen salátaöntetet lehet hozzá használni, én ezt itt nem tartottam szükségesnek.