Jump to content

MUSZAKA, AMIT MUSZÁJ ELKÉSZÍTENED + 1 TIPP: ÍGY TEDD TISZTÁBA A KONYHÁT!

2016. 12. 13. 15:47

A görög muszaka többféleképpen elkészíthető étel. Lehet variálni a benne lévő zöldségeket, vagy akár a vegetáriánus, hús nélküli verziót is választhatjuk. Bármilyen muszakáról is van szó, egy biztos, sok-sok mosatlannal és munkával jár.

De felejtsük is el most ezt egy pillanatra, hiszen az alábbi receptet elkészítve garantáltan olyan íz élményben lehet részünk, hogy utána mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. A főzést követő mosogatásra pedig lesz egy szuper tippünk, először azonban lássuk a receptet:

Hozzávalók:

3 db közepes nagyságú padlizsán
4 db burgonya
500 g darált hús
2 evőkanál vaj
1 pohár vörösbor
4 db érett paradicsom
3 tojásfehérje
fahéj
olaj a sütéshez
só, bors

A besamelmártáshoz:

750 ml tej
100 g finomliszt
100 g olvasztott vaj
50 g reszelt kemény sajt (pl: parmezán, cheddar)
3 tojássárgája
csipetnyi reszelt szerecsendió

 

Elkészítés:

  1. Először alaposan mosd meg a padlizsánokat és a burgonyákat. A burgonyát főzd meg és tedd félre. Szeleteld fel a padlizsánokat nagyjából 0.5 cm vastag karikákra. Helyezd a padlizsánszeleteket egy nagy tálcára, sózd be mindkét oldalát, majd 20-30 percre tedd félre.
  2. Ezután az apróra vágott hagymát párold meg egy kevés vízben. Ha elpárolgott a víz, pirítsd meg a hagymát olajon, majd mehet hozzá a csipetnyi fahéj és a vörösbor. A paradicsomokat passzírozd át, hogy a héja ne kerüljön bele az ételbe, és a darált hússal együtt tedd a hagymához. A mosatlan edényeket csak tedd félre, hogy ne legyenek útban. Ráérsz velük akkor foglalkozni, amikor már összeállítottad az ételt.
  3. A kissé lepirult húshoz önts egy pohár vizet és fedő alatt, lassú tűzön párold, amíg a víz elfő. Hogyha megfőtt a hús, hagyd egy kicsit kihűlni. Amíg hűl, válaszd szét a tojásokat, és a fehérjéből verj habot. A már kihűlt vörösboros-paradicsomos húshoz mehet a felvert tojásfehérje. A tojássárgája se fog kárba veszni, azt a besamelmártáshoz használhatod fel.
  4. Ezután papírtörlő segítségével itasd fel a padlizsánból kiengedett nedvességet, majd egy serpenyőben pici olajon süsd meg mindkét oldalát. A megfőtt burgonyát vágd karikára és pirítsd meg egy kicsit, majd kezdődhet a rétegezés.
  5. Vajazz ki egy mély tepsit és rétegesen tedd bele a padlizsánt, a burgonyakarikákat és a darált húsos keveréket. Amint ezzel kész vagy, kezd el felolvasztani a vajat a besamelmártáshoz. Óvatosan kezd el hozzákeverni a lisztet úgy, hogy csomómentes legyen. Ha már világos aranyszínűre pirult, fokozatosan öntsd bele a tejet és közben kevergesd a mártást.
  6. Vedd le a tűzhelyről és keverd bele a reszelt sajtot, szerecsendiót, majd a tojássárgájákat is, figyelve arra, hogy ekkor már ne följön a mártás. Öntsd a besamelmártást a tepsiben lévő rakott padlizsánra, és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon süsd 30-40 percig.

Ezután nincs más hátra, minthogy a kész muszakát tálald vendégeidnek és bezsebeld az elismerő szavakat. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kíváncsi vagy tippünkre, amivel egyszerűbben szabadulhatsz meg a mosatlan edényektől?

Az új, foszfát-mentes Jar Platinum gépi mosogatószerek már első alkalommal eltávolítják akár a rászáradt szennyeződéseket is, így biztos lehetsz a tökéletes eredményben, áztatás nélkül is! Ezzel nem csak időt, energiát takaríthatsz meg, de csökkentheted a mosogatás során elhasznált vízmennyiséget is. Ha még nincs otthon mosogatógép, akkor se ess kétségbe, mert a Jar kézi mosogatószerek megújult, még koncentráltabb, aktív habos formulájuknak köszönhetően 2x több zsíros edény elmosogatására elegendőek, mint amennyit az idei felmérés szerint a magyarok elvárnának[1].

[1] A 2016. februárjában 1058 fogyasztó körében végzett fogyasztói felmérés alapján.

(Forrás: gasztrokalandok.hu)