Jump to content

Néhány dolog, amit nem tudtá a nyár legmenőbb italáról a fröccsről

2018. 07. 30. 09:01

A szódából és borból készült ital tavaly októberben bekerült a hungarikumok közé, ez apropóján egy kis érdekességmixszel örvendeztetjük meg a nedű rajongóit.

A bort már évezredek óta keverték vízzel. A szóda elterjedése Magyarországon Jedlik Ányos győri bencés tanárnak köszönhető, akinek nevéhez a szikvíz nagyüzemi előállítása köthető. A fáma úgy tartja, hogy bor szódával keverve először 1842-ben, a fóti szüret alkalmával került az asztalra.

Egy szüretelő társaságban Vörösmarty Mihály is megjelent, majd megírta a Fóti dalt. Jedlik Ányos ott mutatta be a jelenlévőknek - mások mellett Kossuth Lajosnak is -, hogy miként fest a bor szódával - mesélte Németh Tibor, a győri Rotary Club elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Jedlik spriccernek nevezte, aminek minden rendes német mondaná. Ez persze nem nagyon tetszett Vörösmartynak, és ő találta ki a nagyon találó hangutánzó szót, a fröccsöt - tette hozzá.

A fröccs fogyasztásának kultúrája 1842 óta sokat változott. Míg régen inkább fehérborokat kevertek szódával, addig ma már a rozékból is szívesen kérnek fröccsöt.

(Forrás: marmalade.co.hu,gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)