Az amerikai konyha újra felfedezett kedvence a bagel hozzánk is elért szépen lassan, így a korpás kenyér helyett már a lyukas közepű zsidó kenyérrel is indíthatjuk a reggelt. Bizony a bagel nem a zajos New York-i metropolisz szülötte, hanem a középkori Krakkó zsidó közösség pékjének gyermeke. Egyes elméletek Kínár és Erdélyt említik a bagel szülőföldjeként, de származzon akárhonnan is, egy biztos finom, laktató, és ha jól van elkészítve a legfrissebb sajtos kiflit is maga mögé utasítja,
A fúziós konyha császára a hagyományos módon túl millió variációval elkészíthető, így például az évszak két kedvencével, a dióval és a mogyoróval. Felkészültél a gasztronómiai megújulásra? Ha igen, íme a diós, mogyorós bagel receptje!
Hozzávalók öt adaghoz:
- 1 db tojás
- 1 dl tej (langyos)
- 2.5 dl víz (langyos)
- 500 g finomliszt
- 7 g friss élesztő
- 3 ek barna cukor
- 1 ek fahéj
- 1 ek cukor
- 2 teáskanál só
- 125 g dió vagy mogyoró
Elkészítése
Morzsoljuk az élesztőt a tejbe, adjunk hozzá egy evőkanál barna cukrot, majd futassuk fel (kb. 10 perc). A lisztet, két evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a sót egy tálban keverjük össze, majd a felfuttatott masszát adjuk hozzá az előbbiekhez.
Jöhet a víz a tésztához, aminek titka, hogy ne legyen túl nedves. A kész tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, adjuk hozzá a diót vagy mogyorót és alaposan gyúrjuk össze. Addig dolgozzunk vele, míg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. (kb. 4-5 perc). Ezt követően tegyük lisztes tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával, hagyjuk pihenni legalább fél órán át, meleg helyen.
Ha letelt az idő, újra helyezzük a lisztezett felületre, és formáljunk a tésztából egy hosszú hurkát, majd vágjuk tíz egyforma méretű karikára. Az ujjaink segítségével formázzuk, majd képezzünk lyukat a karikák közepén, úgy ahogy a bagel kinéz, majd tegyük zsírpapírra őket és hagyjuk állni öt-tíz percig.
Tegyünk fel vizet forrni, amihez, ha elérte a kellő hőfokot adjunk egy evőkanál cukrot, vegyük vissza a hőt és kezdjük el főzni a bageleket. Egyszerre csak két-három darabot tegyünk bele, hogy ne nyomódjanak egymásnak. Mindkét oldalát egy-egy percig főzzük.
A megfőtt bagelek mehetnek a 180°C fokra előmelegített sütőbe, tojással megkenve, 20-25 percre, míg aranybarnára nem sülnek. Ugye, hogy nem is olyan nehéz bagelt készteni?