Jump to content

Köret és nasi egyben: burgonyaspirál

2018. 10. 31. 16:00

Sütve, párolva, püréként? Mindenhogy isteni a krumpli, ha pedig egy kis újítást vinnél a jellegzetes ízvilágba, akkor próbáld ki a burgonyaspirált, ami egy kis plusz esszenciát visz ad a finom csicsókának.

Ha egy ételt meg kéne nevezni a krumpli volna az, amit szinte nap mint nap fogyasztunk, és milyen jól is tesszük.

Ismered- e a burgonyát?

A burgonya egészséges, legfőbb tápanyagtartalma a keményítő, kalóriatartalma alacsonyabb, mint a tésztáé, és lassabban bomlik le és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére is, de csak bizonyos mennyiségben. Fehérjetartalma is kiemelkedő a zöldek közül, ugyanis egyenértékűnek tekinthető a tej vagy hús fehérjével. Ezen kívül jelentős C-vitamin forrás, 100 grammonként 20-30 mg C-vitamin található benne. Sőt értékes ásványi anyagokat (kálium, kalcium, vas, foszfor) és szerves savakat is tartalmaz.

A különleges küllemű csicsóka receptje

A spirálra emlékeztető krumpli kiváló köret vagy délutáni ropogtatnivaló. Húshoz, hamburgerhez remek kísérő, de mártogatósnak is megállja a helyét. Amire szükséged lesz az elkészítéshez:

  • éhségintenzitásnak megfelelő darab, egész krumpli
  • grillpálcika

Elkészítése:

Ha szeretnél egy kis plusz ízt, akkor ne hámozd meg a krumplit, hanem alaposan csutakolt meg, ám ha a hámozás híve vagy, akkor nyugodtan szabadítsd meg héjától.

Bármelyik alternatívát is választotta a következő lépés, hogy szúrd fel a grillpálcikára és óvatosan kezd bevágni spirálformába, azaz féloldalasan. Vigyázz, hogy ne vágd be teljesen!

Ha megvagy a munka oroszlánrészével, akkor óvatosan húzd szét a burgonyát a rúdon, majd tedd be a sütőbe 20-25 percre 200°C fokon. A sütés után vagy előtt ízlés szerint sózd, borsozd, fűszerezd.

Ha kész vagy, ne hagyd a pálcán kihűlni! 

 

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)