Jump to content

Étvágycsökkentő ételek 4 változata

2019. 09. 23. 09:05

Fogyókúrás hatásukat természetesen nem annak köszönhetik, hogy borasztó ízük vagy illatuk lenne, hanem szimplán csak annak, hogy olyan természetes összetevőkből állnak, amelyek csökkentik az éhségérzetet. Néhány falat és máris elillan az ehetnék.

Télen-nyáron nagy kihívás megállni, hogy ne faljunk fel mindent, ami az utunkba kerül, de az őszi időszakban különösképp nagy erőfeszítést igényel. Egyrészről azért, mert a szervezet alapvetően több kalóriát igényel, felkészülvén a hidegebb időszakra, másrészről azért, mert több időt töltünk a négy fal között, így a nassolni valók is elérhetőbb közelségbe kerülnek, no meg a sporttal és aktív kikapcsolódással töltött órák száma is csökken, a hűvös időjárás miatt.

Étvágycsökkentő ötösfogat

A súlykontroll és étvágykontroll nem könnyű, de a megfelelő táplálkozással nagy súlyt veszel le az akaraterődről. Főként olyan táplálékokat kell beiktatni a mindennapokba, amelyek rostban gazdagok és sok lassú felszívódású fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak.

Omega-3 zsírsavak

Az első ilyen táplálékcsoport, amit érdemes fogyasztani, az omega-3 zsírok, amelyek a tengeri halakban és az olajos magvakban találhatók. Ezek a Healthline szerint leptin homronok szintjét maximalizálják, amelyek telítettség érzetet keltenek a gyomorban, és hosszantartó jóllakottság érzetét nyújtják. Mindezek mellett alacsony a kálóra tartalmuk.

Fehérjében gazdag snackek

Szintén hasonló hatást váltanak ki a fehérjében gazdag harapnivalók is. Egyrészről táplálják az izmokat és az agyat, másrészről nem káros és elraktározásra kerülő zsírokat tartalmaznak, hanem energiát szolgáltató proteint.

Ha délután fogyasztod a magas fehérje tartalmú snackeket, akkor a vacsoránál legalább 100 kalóriával kevesebb tápanyagot fog igényelni a szervezeted.

Egyél gyömbért

A gyömbérhez számos jótékony egészségügyi hatás kapcsolódik. Többek közt kiválóan csillapítja az émelygést, az izomfájdalmat, a gyulladást és a vércukorszintet is stabilizálja. Egy közelmúltbeli kutatás még több előnyéről rántotta le a leplet, méghozzá arról, hogy csökkenti az éhségérzetet.

A tanulmány megállapította, hogy a reggelinél a forró vízben feloldott 2 gramm gyömbérpor csökkentette az éhségérzetet, és a szokásosnál kevesebb mennyiségű ételfogyasztást eredményezett.

Étcsoki

Egyetlen falat étcsokoládé csökkenti az éhségérzetet és az étel iránti sóvárgást. Valamint a szakemberek szerint a csokoládéban található sztearinsav csökkenti az emésztést, ezáltal tovább tart a jóllakottság érzése. Sőt, egy tanulmányból az is kiderült, hogy a a 85 százalékos étcsokoládé illata azonos hatást ér el azzal, mintha beleharapnánk a csokiba: csökkenti az étvágyat és a sóvárgást.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)