Jump to content

Drága a bolti? Így készíts kókusz tejet házilag

2019. 10. 15. 17:05

Sajnálod a méregdrága bolti kókusztejre a pénzt, viszont nem mondaná le annak egészségre gyakorolt hatásáról? Van köztes megoldás, ami a pénztárcádnak és a szervezetednek is jó!

A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint – textilipari eljárásokkal – szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készítésére lehet felhasználni. Szintén a terméséből nyerik ki a koprát, ami a kókuszdió kiszárított húsa, és alapanyaga a kókuszolajnak és számos takarmánynak.

Kókusztejet a reszelt húsából állítják elő préseléssel és a kívánt konzisztenciától függően vizet adnak hozzá, viszont a folyadék, ami a kókuszdióban van nem használható, mint kókusztej!

300 Ft-ból egy liternyi?

Nem csalás, nem ámítás, teljes mértékben helytálló adat. Mivel kókusztejet készíteni a világ legegyszerűbb dolga, legalábbis ha iparikörnyezettől mentesen végezzük mindezt, így a költsége sem rúg az egekig. Lássuk, miből lesz a kókusztej!

Amire szükséged lesz a házi kókusztejhez:

- 1 csésze kókuszreszelék vagy 100 gramm kókuszreszelék
- 1 liter víz víz
- igény szerint édesítő (gyümölcscukor, nyírfacukor, méz, stb.)

Meglepően egyszerű elkészíteni. Gyakorlatilag csak forralni kell. Tegyük a vizet és a kókuszreszeléket egy lábasba és forraljuk fel. Ha felforrt, adjuk hozzá az édesítőt, persze csak ha szükségeltetik, alaposan keverjük el benne, majd a forró kókusztejet hagyjuk állni a lábasban fedő alatt, 5 percig.

Ezután jöhet a botmixer, amire ne sajnáljuk az időt, és legalább 5 percen keresztül keverjük vele a kapott levet. Ha megvagyunk, szűrjük le, nyomkodjuk ki a szűrőben fennakadt rostokat, majd a kapott kókusztejet tegyük a hűtőbe. Nagyjából 3-4 napig áll el.

Miért olyan drága a boltban?

Felmerülhet a kérdés, tekintve, hogy előállítása nem kerül többe 300 Ft-nál, és időigényesnek vagy épp szakértelemszükségesnek sem mondható. Nos, a kókusztej azért drágult meg olyannyira mostanában, mert a legtöbb diétának fontos kiegészítőjévé vált.

A bio életmód követői számára alap darab, de a vegák és vegánok is előszeretettel fogyasztják, ahogy a paleolit étrendet tartók is, mivel ez tej helyettesítőként funkcionál (a paleo étrend ignorálja a tejet). Tehát nem véletlen, hogy a kókusztej borzasztóan megdrágult az elmúlt években.

Viszont, ha kókusztej készítésre adod a fejed, ne várj csodát. Nagyjából ugyan olyan íze lesz, mint a bolti változatnak, mégpedig híg, vízízű, nyomokban kókuszaromát tartalmazó ital. Felhasználható süteményekbe, pudinghoz és minden egyébhez. Nem annyira finom, mint mondjuk a mandulatej, de cserébe egészséges!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)