A forróságban hűsítő, tápláló és egyben finom ételt nem könnyű az asztalra varázsolni, legalábbis néhány okos recept nélkül semmiképp. Az MDOSZ legjobbjaiból szemléztünk hármat, ami garantáltan mindenki kedvére válik majd.
Zabpelyhes málnaleves
Hozzávalók:
- málna (500 g)
- joghurt (400 ml)
- ásványvíz (400 ml)
- gyümölcslé (200 ml)
- zabpehely (30 g)
- ízlés szerint méz, szegfűszeg, fahéj, só
Elkészítés
A megmosott málna 2/3 részét összeturmixoljuk a joghurttal, gyümölcslével, zabpehellyel, mézzel és a fűszerekkel. Ezután a hígításként hozzáadott ásványvízzel is összekeverjük, majd hűtőszekrényben hűtjük. A maradék málnaszemeket tálalás előtt adjuk hozzá. 1 adag energiatartalma: 253 kcal.
Görög töltött uborka
Hozzávalók:
- kígyóuborka (500 g)
- kefir (300 ml)
- feta sajt (200 g)
- zöldpaprika (50 g)
- paradicsom (50 g)
- póréhagyma (40 g)
- ízlés szerint bazsalikom, fehérbors
Elkészítés
A megmosott, hosszában félbevágott kígyóuborkát 10- 15 cm-es darabokra vágjuk, belsejét kivájjuk, majd összekeverjük a megmosott, apróra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és póréhagymával.
A szétnyomkodott fetasajtot elkeverjük a kefirrel, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és bazsalikommal, ırölt fehérborssal ízesítjük. Só hozzáadása a feta sós íze miatt nem feltétlenül szükséges. A zöldséges kefires feta sajtos masszát a kivájt uborkába töltjük. 1 adag energiatartalma: 205 kcal.
Gesztenyés tejberizs
Hozzávalók
- tej 1,5 % (150 ml)
- rizs (40 g)
- cukor (10 g)
- gesztenyepüré (15 g)
- csokoládé (5 g)
Elkészítés
A tejet feltesszük a tűzre, és cukorral édesítjük, majd megfőzzük benne a rizst. Ha a tej elfőtt, de a rizs még nem puha, kevés tejjel vagy vízzel pótolhatjuk a folyadékot. Amikor a rizs már majdnem kész, belereszeljük a gesztenyepürét és jól elkeverjük.
A gesztenyés tejberizst végül kis tálkába tesszük, és tetejére csokoládét reszelünk. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A csoki a kihűlt tejberizs tetejére is reszelhető, így nem olvad rá. 1 adag energiatartalma: 310 kcal.