Jump to content

Ehető vadnövények, amik újjávarázsolják a kedvenc étele

2022. 03. 04. 11:57

Se szeri, se száma azoknak a vadnövényeknek, amelyeket immár nemcsak a csúcsgasztronómia használ az éttermekben, de mi magunk is színesíthetjük az étkezésünket, ha az asztalunkra tesszük. Tavasszal a legtöbben szeretnénk lefogyni, a télen felkúszó úszógumitól megszabadulni. Ennek számos módja van, az egyik, ha a szervezetünket gyógy- és vadnövényekkel gyógyítjuk, kiegyensúlyozzuk. 

A tavasz jegyében megújíthatjuk étkezésünket, változatos fogások kerülhetnek a tányérunkra, az összetevőkért pedig elég a kertbe menni, s ha ez nem adatik meg, az erdők és mezők terített asztalként hívogatnak minket. Az ételek változatos skáláját készíthetjük el, és ehhez különböző konyhatechnológiát használhatunk. Nem csak salátáknak és ételízesítésre alkalmasak a vadon termő növények, de pesto, párolt saláta, meleg saláta (amikor csak rövid ideig, szinte csak átforgatjuk a serpenyőben az összetevőket), leves, turmix, smootie, főzelék, csatni, mártás és megannyi más készíthető belőlük. A határ a csillagos ég, csak a fantáziánkra van szükség.

Sok olyan fa és cserje található a hazai erdőkben, mezőkön, amelyek virága, termése vagy akár a levele étkezési felhasználásra alkalmas. Az akác virágával palacsintát ízesíthetünk, a fekete bodzából szörp és lekvár is készülhet, a vadrózsa termése teának kiváló, a kökény pedig számos módon felhasználható a lekvártól a szószig, szinte minden elkészíthető belőle, mint rokonából, a szilvából.

Az 5 leggyakrabban használt vadnövényt szinte mindenki ismeri. A hirado.hu-nak Bóday Ádám agrármérnök, humánmikrobiom-kutató készített összeállítást:

(A mikrobiom egy átfogó fogalom, amely a szervezetünkben, azzal összhangban élő mikroorganizmusok összességét írja le – a szerk.)

1. Medvehagyma – tavasszal lombos erdeink aljnövényzetében, mezőkön nő

Egy nő medvehagymát szed az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2017. március 26-án. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.
MTI Fotó: Varga György

Fokhagymára jellemző fűszeres szaga/illata miatt a hasonló, de mérgező gyöngyvirág levelétől jól megkülönböztethető. Kiváló természetes antibiotikum, magas klorofilltartalommal, strukturált vízzel, kiemelkedő ásványi anyag összetételével, illetve igen komoly emésztést elősegítő hatásával. Használhatjuk simán vajas kenyérre, pirítósra fektetve, szendvicsekben, vajkrémekben, salátaként és salátaöntetek fűszerezésére egyaránt. Húsokat, gombákat, sajtokat göngyölhetünk vele. Szárítható, savanyítható és természetesen frissen a legjobb dísze is a húsvéti terített asztalnak.

2. Kövér porcsin – tavasztól nyár végéig terem napos területeken, parlagokon, ágyások közt

(Fotó: Wikipedia)

A kövér porcsin tojásdad pozsgás levelével mindenki találkozhatott már. A növény magas víztartalmát, magas ásványianyag-tartalmát és omega 3 zsírsavtartalmát a népi gyógyászat is felismerte, kiváló, sós/kesernyés salátanövény. Strukturált víztartalma kedvez a bél mikrobiom fermentációs folyamatainak. Nyersen javasolt a fogyasztása kevert salátákban, szendvicsekben, azonban finom húslevesbe vágva, és vajon párolva, fokhagymás fűszerezéssel kiváló főzeléket ad.

3. Illatos turbolya vagy édes petrezselyem – újra felfedezésre váró ősi fűszerünk

(Fotó: Wikipedia)

Szinte minden lomberdő aljnövényzetében előfordul tavasztól kora nyárig, zsenge hajtásait érdemes szedni, később szára megerősödik, íze keserűbb lesz. Legismertebb felhasználása a mártások és levesek fűszerezése, melynél édeskés, ánizsos íze csodálatos új harmóniákat ad. Önmagában halak fűszerezésére kiváló, tehát fűszerként (szárítva is) és zöldsalátaként fogyaszthatjuk.

4. Piros árvacsalán – kertekben bolygatott talajokon, árokszéleken gyakori bársonyos „gyom”, mely tavasztól kora őszig virágzik, házi méheink kedvelt legelője

(Fotó: Wikipedia)

Étkezési értéke fűszeres, kesernyés ízében keresendő, a friss hajtásokat érdemes salátaként nyersen, ehető tányérdíszként is használni. Kiváló összetevője a wokos ételeknek, mivel aromás íze harmonizál a magas hőmérsékletű párolással. Keserű anyagai miatt emésztést serkentő, étvágyszabályozó hatású, nyers nedve az érzékeny viszkető bőr tüneteit gyulladáscsökkentő hatóanyag tartalmával enyhíti.

5. Papsajt, Isten kenyere – kerek leveléről, kék mályvavirágáról, jellegzetes terméséről könnyen azonosítható, ehető vadon termő gyógynövényünk

(Fotó: Wikipedia)

A levele salátaként fogyasztható, termése nyersen, magában ehető, gyökerének lisztje kiváló tápanyag, melyet ételek sűrítésére, rántásokhoz használhatunk. Magas nyálkaanyaga miatt a légutak és emésztőrendszer nyálkahártyáira igen kedvező hatással van, köhögést, irritációt csillapít.

Érdemes tudni, hogy az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében,

az állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát és növényt gyűjthet külön engedély nélkül.

Ennek napi mértéke fejenként nem haladhatja meg a két kilogrammot.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Törvényi előírás vonatkozik a védett területen való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése is csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)